Filmtheater (Deze keer op vrijdag) Rodin (Biografie 2017)

Filmtheater (Deze keer op vrijdag) Rodin (Biografie 2017)

LET OP: normaal altijd op donderdagen, nu voor 1x op een vrijdag!!!!
VRIJDAG 23 februari om 20.00 uur, entree € 7,00.

Parijs 1880. Rodin werkt aan zijn Poorten van de Hel, waar ook De Kus en De Denker deel van uit zullen maken. Hij deelt zijn leven met Rose, maar leert dan de jonge Camille Claudel kennen. Zijn meest toegewijde leerlinge wordt zijn assistente en geliefde. De weerbarstige relatie belemmert én inspireert. Samen scheppen is niet zo makkelijk als samen liefhebben.

“In de hiërarchie van de materialen voor een beeldhouwwerk stond goud bovenaan, dan steen en brons en tenslotte aarde. Ik heb die rangschikking omgedraaid. Bij mij staat aarde bovenaan”, zegt Auguste Rodin (1840-1917) in deze film die precies 100 jaar na het overlijden van de beeldhouwer uitkomt.

Rodins kunst een combinatie van sensitief observeren, intens denken en zwaar ploeteren met niet altijd even soepel kneedbare of hakbare materialen. Tussen de scenes in zijn atelier weeft Doillon de thema’s uit Rodins leven: zijn verzet tegen de officiële kunst, zijn conflicten met de opdrachtgevers, zijn zoektocht naar de essentie van het materiaal, de uitbouw van het atelier als manufactuur, zijn impressionistische drang om de wisselende lichtinval te beeldhouwen, zijn huwelijk met de robuuste Rose Beuret en zijn verhouding met de frêle Camille Claudel, een beeldhouwster die zijn muze zou worden. Soms krijg je door Doillons vertelstijl het gevoel dat je langs Rodins werk wandelt.

Voorafgaand aan de filmvoorstelling is er de mogelijkheid om bij Schiller te komen eten.

– een hapjesschotel aangevuld met aardappels en sla voor € 17,50 inclusief film

– een stevige daghap (wisselt elke week, vegetarisch is mogelijk) voor € 20,50 inclusief film

Beide worden om 18.30 uur geRoadtriserveerd, reserveren voor het diner kan tot 18.00 uur (0543-472230)

Top