Achterhoeks Kunstcafe – “Beeldhouwers in beeld”.

Woensdag 16 Mei 2018 - Achterhoeks Kunstcafe – “Beeldhouwers in beeld”.

‘Beeldhouwers in beeld’

Guus Jooss beeldhouwer en kunsthistoricus ontmoetten wij op de Kunstakademie Heimbach in de Eifel, waar hij in het mooie kasteel een cursus beeldhouwen in marmer gaf. Al snel waren de contacten gelegd en nodigden wij hem uit om een lezing te geven bij het Achterhoeks Kunstcafé.

Zijn soevereine techniek en het experimenteren met marmer en andere steen soorten hebben Guus tot een guus-jooss-2internationaal bekend beeldhouwer gebracht.
Al in zijn vroege jeugd is Guus gefascineerd door twee dingen, geschiedenis en tekenen. Na een voltooide universitaire studie geschiedenis gaat hij naar de kunstacademie en komt in aanraking met het werken in steen. Dit fascineerde hem zo dat hij in Italië meer over marmerbeeldhouwen leert en gaat daar vervolgens beeldhouwcursussen geven.

Guus Jooss werkt regelmatig in de marmergroeven van Carrara. Het werk van hem heeft een hoge mate van virtuositeit en hij slaagt erin om de meest gecompliceerde vormen uit het harde steen te hakken. Onder zijn behandeling lijkt het harde materiaal soepel te worden en aan gewicht te verliezen. In ambachtelijke, technische operaties staat hij voor elke uitdaging. Bij voorkeur maakt Guus abstracte vormen met als thematiek beweging of polariteit. Zijn sculpturen zijn elegant en lijken in beweging, ze willen graag geometrische vormen verlaten en zien er visueel licht en gracieus uit. Soms komt het figuratieve werk zoals een portret om de hoek kijken.

guus-joos-2Sinds 1997 geeft Guus Jooss beeldhouw- en tekencursussen bij diverse centra voor kunstbeoefening in Utrecht en weekcursussen in Duitsland, Frankrijk en Italië. Hij zal u praktisch begeleiden tijdens zijn cursus hoe u uw persoonlijke idee van een beeldhouwwerk uit de onbewerkte steen kunt krijgen. Iedereen die zich intensief heeft toegewijd aan de steensculptuur “leren door te doen” krijgt een esthetisch resultaat dat verder gaat dan de fysieke en psychologische ervaring.

Guus respecteert het karakter van de diverse materialen en dit brengt hij samen met zijn technische kennis feilloos over op zijn leerlingen. De resultaten van zijn leerlingen zagen wij met bewondering bij de beeldhouwklas van de Internationale Akademie Heimbach.

Deze avond zal zeker een educatief tintje hebben, Guus zal vertellen over het vervaardigen van een beeld, maar ook hoe je er naar moet kijken en het moet ervaren als toeschouwer. Een interessante lezing bij het Achterhoeks Kunstcafé voor zowel amateur- als beroepskunstenaars en de kunstminnende toeschouwers. Wie belangstelling heeft in een cursus kan hem persoonlijk vragen stellen over de diverse mogelijkheden en het nodige documentatiemateriaal meenemen. Voor meer informatie over de verschillende avonden van het Achterhoeks Kunstcafé gaat u naar www.achterhoekskunstcafe.nl

Entree: € 3.50 en donateurs/sponsors € 2.00
Aanvang: 20.00 uur in Café Schiller te Aalten.

Top